Steeds opzoek naar nieuwigheden..

te verwachten innovaties

1. Belgische vaten van eiken- en kersenhout

Op 23 juni 2016 werden we getroffen door een hevige storm. Vele van onze kersen- en eikenbomen waren door de sterke wind en de natte ondergrond omgewaaid. Na de vaststelling van deze grote schade hebben wij van de nood een deugd gemaakt. Omdat de bomen nog mooi intact waren, hebben we de stammen in grote stukken kunnen zagen. Deze stammen hebben we deze winter verder verzaagd tot planken. Het hout dient nog drie jaren te drogen waarna we hiervan houten tonnen (barriques) zullen laten maken.

2. Mousserende wijn
In de wijngaard van het Kasteel van Rullingen werden in 2015 de eerste Pinot Gris en Pinot Blanc druiven geoogst voor mousserende wijn.  Naar goede traditie wordt er hier gewerkt aan een top-product.  De wijn zal na een lagering (sur lit) van 3 jaar in 2019 op de markt mogen verwacht worden.
3. “Orangen wein”
De Chardonnay-druif neemt een dominante plaats in in het assortiment van Belgische wijnen.  Het is een bijzondere veelzijdige druif met zeer interessante kwaliteiten.  Prof. dr. Ghislain Houben werkt aan de vinificatie van een nieuwe soort wijn, “Orangen wein” in het buitenland genoemd.  De eerste proefsessies in de wijnkelder zijn bijzonder veel belovend.
4. Cabarnet Blanc
Op 1 mei 2016 ging Hoenshof over tot de aanplant van 1500 stokken van de nieuwe variëteit Cabarnet Blanc in de wijngaard kasteel van Rijkel. Voor diegenen die houden van het Sauvignon Blanc-aroma wordt het aftellen. Nog een vijftal jaartjes geduld en dan kunnen we proeven.